Zdravko Cvjetković se predstavio karikaturama ” Svi naši zmajevi”

 Na Edukacijskom fakultetu i Fakultetu zatehničke studije Univerziteta u Travniku predstavljena je izložba poznatog bh. karikaturiste Zdravka Cvjetkovića.

Ovom izložbom otvorena je Prva međunarodna studentska konferencija koja nosi naziv GeTID-S 2018. Studentska konferencija iz oblasti grafičkog, web i karakter dizajna organizovana je s ciljem okupljanja dizajnera, ilustratora, animatora i studenata.

U sklopu Konferencije, mladi Zeničanin Zdravko Cvjetković, javnostipoznat po karikaturama „Svi naši zmajevi“, u kojima na šaljiv i satiričan način predstavlja nogometnu reprezentaciju i sportiste Bosne i Hercegovine, predstavio je svoje radove. Prema riječima autora, riječ je o radovima koji su nastali u posljednjih sedam godina, a kao podrška nogometnoj reprezentaciji BiH tokom kvalifikacije za EURO 2012.

‘“Radovi su pratili uspjehe, ali i neuspjehe fudbalske reprezentacije. Prvi rad je nastao 2011. godine, pred nesretni baraž sa Portugalom. Nakon odličnog odziva na društvenim mrežama nastavio sam da prije svake bitne utakmice nogmetne reprezentacije radim karikature uz osvrt na stanje u reprezentaciji u datom momentu“, kazao je Cvjetković.

Prošle godine, ističe Cvjetković, kada je vidio da broj radova prelazi 50, odlučio ih je pokušati smjestiti u jedan prostor, te tako i sam vidjeti kako izgledaju u printanoj formi, jer ih je do tada samo gledao u digitalnim formama. Govoreći o svojim radovima, kazao je kako su to pretežno kombinacije portretne i situacijske karikature na kojima se mogu vidjeti bh.nogometaši ili drugi sportisti. Travničani će izložbu moći pogledati sljedeće dvije sedmice u prostorijama Edukacijskog fakulteta i Fakulteta za tehničke studije, a izložba je do sada predstavljena u Zenici, Sarajevu i Mostaru.