Izložba Zdravka Cvjetkovića

Mladi umjetnik Zdravko Cvjetković će Fakultetu za tehničke studije Univerziteta u Travniku donijeti malo sportskog duha na izložbi crteža i karikatura naših sportaša. Crteži su veseli i pomalo satirični, te smo sigurni da će vam se svidjeti. U četvrtak, 29.11. u 17 h obavezno prisustvujte otvaranju izložbe! Izložba će trajati do 14.12. 2018. godine. Svi ste dobro došli!

“Karikature koje imate priliku da vidite u sklopu izložbe “Svi naši zmajevi” su nastale u proteklih 7 godina. Sve je počelo kao zabava i podrška našoj fudbalskoj reprezentaciji na socijalnim mrežama u kvalifikacijama za EURO 2012. Nakon par skica i karikatura i odličnog odziva na društvenim mrežama, nastavio sam da prije skoro svake bitnije utakmice fudbalske reprezentacije radim karikature uz neki osvrt na stanje u reprezentaciji u tom datom momentu. Mnogi portali i facebook prijatelji su karikature dijelili online pa bi se one brzo proširile internetom. Neke su bile i proročanske, neke ne, ali jedno je sigurno, ja sam se uvijek lijepo osjećao dok sam ih radio i doprinosile su sveukupnoj euforiji prije nekih bitnih utakmica. U međuvremenu sam počeo da radim karikature i ilustracije vezane i za ostale sportove, a ne samo za fudbal. S obzirom da broj karikatura trenutno prelazi 50, logičan slijed je bio da radovi iz virtualnog svijeta pređu u materijalni. Veliko mi je zadovoljstvo predstaviti izložbu koja je tematski vezana za nešto što sam radio isključivo srcem (dobro, i rukama :-)). Nadam se da ćete uživati u izložbi koliko sam ja uživao u crtanju.” Zdravko Cvjetković

O autoru

Zdravko Cvjetković je rođen 09.10.1985. godine u Zenici gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je slikarstvo na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Bavi se animacijom, ilustracijom, karakter/koncept dizajnom, karikaturom i stripom. U BiH i inostranstvu je radio na nekoliko kratkih animiranih filmova, jednom dugometražnom animiranom filmu, kao artist na mobilnim aplikacijama za djecu, ilustrovao je nekoliko dječijih knjiga i bojanki i objavljivao radove u više zemalja svijeta. Učestvovao je na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Trenutno završava master studij na odsjeku za grafički dizajn Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu i zajedno sa suprugom Sabinom živi i radi u Sarajevu.